AC Residence

Hackney, London

AC Residence

The extension and refurbishment of a 19th Century semi-detached house in the London Fields conservation area.

The project involved the addition of a new four-storey Corten steel clad extension, and lowering the ground floor and underpinning the walls to create an extra storey at the rear of the house. A series of cranked steel frames support the split levels of the house without compromising the space with internal columns.

A concrete pit is sunk into the lower ground floor to create a snug area. The internal space is flooded with natural daylight through double-height glazing at ground and first floors, and a beautiful exposed concrete staircase, cast in-situ, forms the centrepiece.

Don’t Move, Improve! Award, Shortlist

Having now worked on numerous projects together with SD, it is their ability to provide innovative and well-considered engineering solutions that set them apart. Importantly they approach every project as a collaboration with a desire to maintain the architectural aesthetic while providing responsive and cost-effective structural solutions.

Grant Straghan - Director - DeDraft