The Naked House, London

The Naked House, London

A highly sustainable extension and refurbishment project to a mid-terraced Victorian home in east London.

The single-storey extension at ground floor provides a full-width kitchen and dining room, with natural light flooding the space through a glazed roof and glazed bi-folding corner doors. The extension uses reclaimed London stock brick and white glazed brickwork, wood fibre insulation made from recycled wood chips from sustainable sources, and the kitchen is lined with sustainable Bamboo panels. The steelwork within the kitchen remains exposed and so great care was required in the detailing to ensure a high quality finish and coordination with the architecture and services.

Recent changes to the Tower Hamlet’s planning policy allowed for a double-pitch mansard roof, with this being one of the first examples within the area. This extension provides our client with an additional double bedroom and en-suite bathroom.

The house has been upgraded throughout with jute insulation, made from discarded cocoa and coffee bean bags, and renewable solar energy has been used to improve thermal performance.

Dezeen Award, Sustainable Interior, Longlist.

 

Team: Mike Davies, Jacky Ng, Kyle Toole

Images: Jim Stephenson

Client
Private Clients
Architect
Whittaker Parsons