The Portland Collection, Welbeck Gallery

Nottinghamshire

The Portland Collection, Welbeck Gallery

The project comprises the new gallery building for the Harley Foundation in which to display a broad collection of historic items owned by the Cavendish family. The new building provides gallery rooms with vaulted ceilings and a two-storey back of house area for plant and office use. The building is constructed within the old Tan Gallop, a walled structure built in the 19th Century as a place to exercise horses. There is a single-storey, glazed, entrance pavilion with a basement adjacent to the Tan Gallop building.

Project awards include: American Architecture Prize 2016,
RIBA National Awards 2016, and 3 RIBA local Awards 2016.

*This project was undertaken whilst at a previous practice with significant involvement from a Director at SD Structures.

Budget
£7m
Client
The Harley Foundation*
Architect
Hugh Broughton Architects*

We really enjoyed working with Mike (Director at SD Structures) on the RIBA award winning project for the Portland Collection, Welbeck. He is a technically innovative and artistically creative engineer who understands the exciting synergies between architecture and structural engineering. He always works collaboratively with us to create the best possible space in imaginative and economic ways.

Hugh Broughton - Director - HBA Architects